Cursus BENG voor ontwerpers en toetsers

In deze cursus wordt de nieuwe regelgeving besproken die sinds 2021 van kracht is gegaan. Juist voor de BENG berekening is er veel veranderd.

De opzet is speciaal voor ontwerpers, zoals architecten en BENG berekenaars, die geen diploma hebben maar wel de vaardigheden in huis hebben om een omgevingsvergunning aan te vragen, en voor de toetsers (bijvoorbeeld gemeenteambtenaren) die de omgevingsaanvragen beoordelen. 

Samenwerking

We bieden als koepelorganisatie de mogelijkheid aan ervaren vakmensen, om zonder diploma de EP-berekening voor de omgevingsvergunning te registreren. Bij deze samenwerking wordt de berekening volledig gecontroleerd en overgenomen door een gediplomeerd EP-adviseur van BuildingLabel. We rekenen hiervoor het dubbele tarief.

Wil je de registratie helemaal zelf afhandelen dan verwijzen we je graag naar de vierdaagse opleiding Detail. Bij deze opleiding wordt je voorbereid op de examens en het behalen van de vakbekwaamheid.

Opleiding Woningbouw Detail

Opleiding Utiliteitsbouw Detail

Cursus

Tijdens twee opleidingsdagen leer je alles wat nodig is om een BENG berekening te maken. We lichten de rekenmethode NTA8800 toe en je gaat aan de slag met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Het opnameprotocol uit de ISSO Energieprestatie woningen, woongebouwen en utiliteit vormt de basis van de opleiding. Voor de benodigde kennis moet je al wel ervaring hebben met het berekenen van omgevingsvergunningen middels de oude methode. 

De opleiding is opgezet in samenwerking met BNA, de branchevereniging van Nederlandse architecten. Kijk voor meer informatie op BNA

Cursusruimte

Cursuslocatie: Planetenveld 45, 3893GE Zeewolde.  Wij verzorgen op deze dag de koffie, thee en lunch. 

Online 

Het is ook mogelijk online aan de cursus deel te nemen via Zoom. Onze cursusruimte is aangekleed met goede camera’s en een adequate geluidsinstallatie. Op deze manier kunnen we elkaar zonder problemen zien en horen. Uiteraard kun je ook hier gewoon je vragen stellen. Los van de fysieke afstand, volg je de les op een normale manier.  

Dag 1

 • Introductie NTA8800 en ISSO
 • Opnameprotocol
 • Schematiseren rekenzones
 • Thermische schil (Rc-waarden)
 • Software Uniec3 of Vabi

Dag 2

 • Verwarming
 • Koeling
 • Ventilatie
 • Tapwater
 • PV-systemen
 • Verlichting (utiliteitsbouw)

Geen Examen

Voor deze opleiding hoef je geen examen te doen, je ontvangt na de cursus een deelnemersbewijs.

Na inschrijving als partner ontvang je een account in de BuildingBase en kun je op basis van samenwerking de EP-berekening registreren voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. 

Kosten

De kosten voor de tweedaagse opleiding BENG voor ontwerpers en toetsers bedragen € 750,-, exclusief BTW. Het lesboek is bij de prijs inbegrepen. Leden van de BNA krijgen 25 procent korting en betalen € 562,50.

De ISSO 75.1 of 82.1 vijfde druk wordt gratis digitaal beschikbaar gesteld. De papieren versie is te bestellen via ISSO. 

Woningbouw: ISSO 82.1 

Utiliteit: ISSO 75.1 

Schrijf je in!

Hieronder staan de data van de cursus BENG voor ontwerpers

November

Vrijdag 10 november 2023
Vrijdag 17 november 2023

Inschrijven