Ontwerp BENG

In Europa hebben we de afspraak gemaakt dat we alle gebouwen bijna energieneutraal willen gaan bouwen. Dat geldt voor zowel woningbouw als utiliteit. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Hiervoor is in 2014 een Europese wet aangenomen die de landen van de EU vervolgens stap voor stap doorvoeren.

Een BENG berekening is aan de orde bij de ontwerpfase van nieuwe gebouwen. Architecten  (voor wie we een cursus hebben opgezet om meer inzicht te krijgen in de nieuwe regelgeving) werken hierbij samen met een gediplomeerde EP-adviseur van BuildingLabel. Pas wanneer de berekende prestaties aan de wettelijke eisen voldoen, kan er een bouwvergunning komen. 

Momenteel zitten we in de EPBD III fase. Deze afkorting staat voor Energie Performance of Buildings Directive. De EPBD III stelt hoge eisen aan technische bouwsystemen, de keuringen van verwarmings- en aircosystemen en een laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer. Een vierde fase komt eraan en stelt nog hogere eisen aan de energieprestaties van nieuwbouw. Zo worden de voorwaarden voor nieuwbouw stapsgewijs voor heel Europa verhoogd.