EPA-W EPA-W

EPA-W staat voor Energie Prestatie Advies – Woningen. Het is een energielabel dat voor woningen wordt afgegeven met een optie voor een maatwerkadvies voor eigenaren en huurders van bestaande woningen. Het maatwerkadvies is een advies om energie te kunnen besparen. Het onderzoek voor een EPA-W certificering wordt uitgevoerd door een gecertificeerde EPA-adviseur. Deze adviseur bekijkt de woning en kijkt naar de aanwezige isolatie, verwarming en ventilatie. Deze informatie wordt aangevuld met gegevens van de betreffende woning, zoals oppervlakten van gevels, vloeren en daken. Alle data wordt verwerkt in een VABI-softwareprogramma, waarna een Energie Index (EI) wordt bepaald. Deze Energie Index zegt iets over de energiezuinigheid van het gebouw. Hoe lager deze EI is, des te energiezuiniger de woning is en daarmee bepalend voor de energielabel dat loopt va G tot A. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Het label geeft daarnaast ook een overzicht van woningkenmerken, zoals het woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

Maatwerkadvies

De EPA-adviseur (als hij ook gediplomeerd is voor het geven van maatwerkadviezen) zet in een maatwerkadvies op een rij waar u energie kunt besparen, hoeveel u daarvoor moet investeren en op welke termijn u de investering kunt terugverdienen. Een maatregel geadviseerd in het EPA-W kan met andere woorden het wooncomfort verhogen. Denk hierbij aan een betere leefomgeving binnen de woning, minder last van lawaai op straat en het afnemen van tocht in de woning.

BRL-certificaten

De kwaliteit van het energieadvies is geborgd via onafhankelijke certificering. Een EPA-maatwerkadvies moet daarom worden opgesteld door een gecertificeerde adviseur. De bij BuildingLabel aangesloten adviseurs beschikken voor het geven van een Energie-Index rapportage voor woningen over de benodigde BRL-certificaten, namelijk

  • 9500-01 Energieprestatie advisering, bijzonder deel ‘Energie-Index voor bestaande woningen en woongebouwen’;
  • De 9500-02 Maatwerkadvies Woningen, KOMO (vrijwillig).

Informatie

Hebt u vragen over de EPA-W of wilt u uitgebreide informatie, neem dan contact op met één van onze specialisten of stuur een e-mail naar info@buildinglabel.com.